lauantai 9. marraskuuta 2013

7 # Kanilan esittelyKanilan esittely

Meidän kanilana toimii vanha navettorakennus, joka koostuu kolmesta osasta. Kolmatta ei ainakaan vielä toistaiseksi ole kunnostettu tai käytetty millään tapaa kanien majoittamiseen, mutta kaksi muuta navetan osaa ovat täyttyneet töpöhäntien vilinällä. 

Toinen osa navetosta (Poika osasto) on hieman keskeneräinen, ja samalla toimii myös turhan tavaran säilytystilana. Toisella seinällä on säilytyksessä heinäpaaleja, joista saa helposti jaettua kaneille eväät ja kuivikkeet. Loput heinäpaaleista säilyy naveton yläkerrassa. Poikien osastolla on yksi kerroshäkki, jonka kaksi ylintä kerrosta on Leevin, Niilon ja Valtsun käytössä. Seuraavassa kerroksessa asuu Touho, ja alimmassa Jiri. 

Toinen osasto navetassa onkin hieman asutumpi. Keskeisellä paikalla asuvat lammasrouvat karsinassaan. Takaseinällä on toistaiseksi tyhjä kaksikerroksinen häkki, johon myöhemmin muuttaa joku kerrostalon pojista. Lammaskarsinaa vastapäätä on luppien oma koppi, joka on vuosia sitten toiminut kanalana. Kopista kulkee luukku ulos juoksuaitaukseen, joka suljetaan aina talven tullen. Luppakopin vieressä on kaksikerroksinen häkki, jonka yläkerrassa asustaa Rolle ja alakerrassa Paskis. Nurkkaan on vielä tehty helposti muokattava asumus Lunalle ja Bandalle. 


Lampolan puolelle astuessa näkymä heti ovelta on juuurikin tämä. Lammas-aitaus ja kolme uteliasta päätä.
Tyttöjen nurkkahäkki on koostettu kompostikehikoista. Neidit eivät ole kovinkaan innokkaita poistumaan kotoaan, joten katoksi riittävät vain pienet viritelmät. Kerroshäkin yläkerta on siis Rollen hallussa, alakerta taas on Paskiksen valtakuntaa. Mitään kovin erikoista häkeissä ei ole. Alemmassa kerroksessa on hauska koroke, nimittäin vanhaa lehmien juottokaukaloa ei ole purettu. Tästäpä saakin kani siis mukavaa liikuntaa alas ja ylös pomppiessaan. Suuri miinus on ovi, joka aukeaa kerralla ylhäältä ja alhaalta. Yläkoppiin on toinen ovi, joka on kuitenkin jäänyt käyttökelvottomaksi nimittäin se sijaitsee hermeliinien häkin yläpuolella...
Luppien valtakunta on iso koppi, joka on myös vanhan juottokaukalon vuoksi kaksitasoinen. Tai oikeastaan nelitasoinen. Lupille ollaan nimittäin rakennettu myös pari kiipeilytasoa. Rouville on tullutkin tavaksi nukkua näillä tasoilla, kuten orsilla konsanaan. Taitavat kanit tietää että koppi on ollut ennen kanala? Perinteitä kunnioittaen...

Luppakopin kuvat epäonnistuivat ihan täysin, joten lainasin vanhoja kuvia hieman näyttämään miltä kanila koppi suurinpiirtein näyttää.Takaseinältä siis vielä löytyy tämä tyhjä häkki, mikä oli kesällä ulkona myöskin käytössä. Häkki on sopivan kokoinen siirreltäväksi, mutta tarpeeksi tilava pienelle pupulle. Luppien kopin seinässä on käytävän puolella ilmoitustaulu, hyllykkö sekä naulakko valjaille sekä taluttimille.
Poikien puolelle astuessa edessä on tuo valtava kerrostalo, missä siis pojat asustelevat.
Mikään kovin erikoinen tämä osa kanilasta ei ole, nimittäin toinen seinä on täysin romun ja roinan vallassa. Julkisivun remonttikin on hieman kesken, mutta tärkeintä on tietty että kaneilla on tilava ja lämmin paikka asua talvenkin viimoissa. 


Harmittaa kovasti että jouduin kuvailemaan niin pimeänä ja synkkänä päivänä, että suurinosa kuvista meni pipariksi. Toivottavasti edes jotain selvää saitte?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti